2015-05-24
Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna 2015
W dniu 23.05.2015r. w Pilźnie, na Rancho „Taurus", odbyło się "Święto Golonki Podkarpackiej z Pilzna" zorganizowane m.in. przez Firmę Taurus. Młodzież z Publicznego Gimnazjum im. Obrońców Ojczyzny z Pilzna podczas święta przeprowadziła konkurs na temat zdrowej i tradycyjnej żywności. Publiczność była pod wrażeniem wiedzy dzieci i młodzieży. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem. Wygrała pani Katarzyna Banaszczyk za hasło: "W Taurusie pyszne jedzenie mamy i przeciwieństwie do innych nie nagrywamy"
II miejsce przyznano pani Agnieszce Kolano za hasło:
"Ani babcie ani mamusie nie ugotują tak jak w Taurusie"
III miejsce zdobyła pani Agata Szrek za hasło:
"Warszawiaka i Krakusa zapraszamy do Taurusa"
Wyróżnienie otrzymał Grzegorz Baran za hasło:
"Choć kocham swoją mamusię pierogi jadam tylko w Taurusie"
W konkursie "Zasmakuj i wygraj" zwyciężył i wygrał wycieczkę do Chorwacji Krzysztof Jasiak. Odbył się również konkurs kulinarny "Kulinarne dziedzictwo ziemi pilzneńskiej - potrawa tradycyjna", który adresowany był do kół gospodyń wiejskich. Zwyciężyły panie z Gołęczyny. Drugi konkurs kulinarny odbył się pod hasłem „ Nasze regionalne smaki – stół regionalny” zwyciężyły panie z Mokrzca.
Dużym zainteresowaniem cieszyły się V Otwarte Mistrzostwa Polski w jedzeniu golonki.
II miejsce Wojciech Czernysz z Pilzna czas 1 min 58 s 37
III miejsce Sławomir Zioło czas 2min 04s 38
Osobiście miałam okazję zasmakować pysznej pilskiej golonki.